Новини

Съвместен търговски комитет Иран-България

от .

iran chamber comittee
С решение на комисията по вземане на стратегически решения по международни въпроси към Иранската палата на търговията, промишлеността и мините, на 01.12.2018 г. бе създаден съвсместен търговски комитет Иран-България.

IRAN EXPO 2018

от .

iran expo 2018 bgИмаме удоволствието да Ви информираме, че Ислямска република Иран организира събитието "IRAN EXPO 2018", което ще се проведе в периода 20 - 23 октомври 2018 г. в Техеран.

Икономическият съветник на Посолството на Ислямска Република Иран посети офиса на ИББА

от .

ali-akbar-rezai-saeid-hadei-ibbaИкономическият съветник на Посолството на Ислямска Република Иран Али Акбар Резаи посети офиса на Ирано-Българска Бизнес Асоциация. По време на посещението, Али Акбар Резаи се срещна с председателят на ИББА Саид Хадеи. Двамата изразиха готовността си за подпомагане на двустранните търговско-икономически отношения между Република България и Ислямска република Иран.

Председателят на ИББА се срещна с областният управител на Софийска област

от .

ilian-todorov-said-hadei-teheran-sofia-bulgaria-iranПредседателят на Ирано-Българкса Бизнес Асоциация Саид Хадеи се срещна с областният управител на Софийска област Илиан Тодоров. Двамата разговаряха за развитието на бизнес отношенията между двете държави и в частност между Софийска област и област Техеран, които имат подписано споразумение за сътрудничество. В продължение на подписаното споразумение между двата региона представители на бизнеса от Софийска област ще посетят провинция Техеран в търсене на възможности за реализация на български продукти на иранския пазар, както и за внос на ирански стоки.

Министър Караниколов: Tърговията между България и Иран отчита увеличение

от .

irbg business form iran tehran karanikolovСъществуват значителни възможности за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество с Иран. Вярвам, че все повече ирански компании ще се възползват от предимствата на България като дестинация за бизнес и инвестиции. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Ирано-български бизнес форум, който се проведе в Техеран, при засилен интерес от над 150 ирански фирми.

Ирански компании може да инвестират в млекопреработването у нас

от .

item 2Ирански компании проучват възможността за партньорство и инвестиции в българския млекопреработващ сектор. Това обяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българско-ирански бизнес форум в София.

Българският бизнес се срещна с Посланика на Ислямска Република Иран

от .

irbgbaembassyПосолството на Ислямска Република Иран съвместно с Ирано-Българска Бизнес Асоциация успешно организираха среща за представителите на българския бизнес, които имат интерес за развиване на своята дейност в Ислямска Република Иран.

Бизнес мисия на Търговско-промишлена палата – Стара Загора посети Иран

от .

IMG 4230Бизнес делегация, организирана от Търговско-промишлена палата Стара Загора посети провинция Лорестан, Ислямска република Иран, в периода 9-12 юни 2017 г. Посещението беше по покана на ръководството на Палатата на търговията, промишлеността, мините и земеделието на провинция Лорестан (2 мил. жители) и се реализира с активното съдействие на българското посолство в Техеран. В посещението участва и Саид Хадеи, председател на Ирано-Българската Бизнес Асоциация, който допринесе много за успеха на мисията.

Среща с Главният секретар на БТПП

от .

sreshta btpp gl sekretar iranГлавният секретар на БТПП Васил Тодоров се срещна с председателя на търговската палата на промишлеността и мините на провинция Ясудж, Иран - Джабар Кианпур. В разговорите участва и Саид Хадеи, председател на Ирано-българската бизнес асоциация.

Договорено бе двете бизнес организации да си сътрудничат в бъдеще с размяна на актуална икономическа информация, съдействие при запитвания за намиране на партньори и предстоящи панаири и изложения.

Нови възможности в Българо-Иранските икономически и търговски отношения

от .

iran stz sabitieНа 20 септември 2016 г. (вторник) от 14:00 часа в конферентната зала на Търговско-промишлена палата - Стара Загора ще се проведе среща на представители на бизнеса от региона с ръководството на Ирано-Българската Бизнес Асоциация. От Иранска страна във форума ще участват г-н Саид Хадеи - председател на асоциацията, г-н Александър Александров - член на УС и г-н Амир Хадеи - член на УС и представител на посолството на Ислямска република Иран в България.

Тристранна среща в БСК

от .

tristranna sreshta bsk iranНа 13 септември 2016 изпълнителният председател на БСК Божидар Данев се срещна с г-н Ябар Кианпур – президент на Иранската камара за търговия, индустрия и минно дело, и г-н Саид Хадеи – председател на Иранско-Българската Бизнес Асоциация. Обсъдиха се текущите търговско-икономически връзки и възможностите за развитие. Разгледаха се конкретни проекти, като г-н Кианпур сподели поставената цел за следващите 2-3 години – 1 милиард щ.д. стокообмен при 150 мил. щ.д. за миналата година.

България: европейският мост към Близкия Изток, с фокус върху Иран

от .

ibis-iranНа14 април 2016г. в 17:30 чaса се проведе семинар „България, европейският мост към Иран“.

Организатори на събитието бяха Ирано-Българска Бизнес Асоциация, Конфиндустрия България, Френско-българската търговска и индустриална камара, както и фирмите Ренус България ООД, Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс и Еурофаст Глобал EOOД, основни спонсори на семинара.

Сътрудничество между БСК и ИББА

от .

satrudnichestvo bsk ibbaИзпълнителният председател на Българска Стопанска Камара г-н Божидар Данев и председателят на Ирано-Българска Бизнес Асоциация г-н Саид Хадеи подписаха споразумение за сътрудничество, което цели да подпомогне български и ирански компании в техните успешни делови контакти.

Двете организации имат пълна готовност да подкрепят дружества, които имат интерес към иранския и съответно към българския пазар.

Семинар в Българска Стопанска Камара

от .

seminar iran bskНа 23.02.2016 г. при голям интерес от фирми се проведе семинар на тема „Как се прави бизнес с Иран“. По време на събитието бяха представени възможностите за търговско и икономическо сътрудничество с Иран.

В срещата участваха г-н Веселин Илиев, главен директор „Международно икономическо сътрудничество“ в БСК, председателят на Ирано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) Саид Хадеи, членовете на управителния съвет - Амир Хадеи и  Александър Александров и представители на над 30 компании от различни индустрии с интерес към иранския пазар.

Саид Хадеи се срещна с Йорданка Фандъкова

от .

saeid hadei iordanka fandukova

Председателят на ИББА Саид Хадеи се срещна със столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на събрание, организирано от Столична община, с цел представяне на възможностите за подобряване на бизнес условията в столицата.

На срещата присъстваха евродепутатът Ева Паунова, зам. кметът Дончо Барбалов, общинския съветник Ирина Йорданова, Християн Петров - изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и инвестиции и Светлана Ломева - изпълнителен директор на Асоциацията за развитие на София.

Среща в Министерството на икономиката

от .

meeting ministry of economy

На официална среща в Министерството на икономиката, Саид Хадеи и Александър Александров се срещнаха с господин Любен Петров, заместник-министър на икономиката, придружаван от госпожа Дияна Найденова, директор на дирекция "Външноикономическа политика", както и с експерти от министерството.

Разисквани бяха възможностите за развитието на българо-иранските бизнес отношения и готовността на Министерството на икономиката да съдейства на Ирано-българска бизнес асоциация и нейните членове за получаването на информация и помощ при реализирането на проекти от взаимен интерес.

Саид Хадеи посети производствената база на "Вайс Профил" ООД

от .

weissprofil iran

Председателят на ИББА Саид Хадеи посети производствената база на "Вайс Профил" ООД в София.

"Вайс профил" е бързоразвиваща се българска фирма и лидер в производството на PVC и алуминеви профилни системи за врати и прозорци (PVC и алуминева дограма). Фирмата е основана през 2003 г., а на пазара е от 2004 г.

БТПП е в готовност за сътрудничество с бизнеса от Иран

от .

iran bulgaria btpp biznesНеобходимостта от възстановяване на икономическото сътрудничество с Иран бе тема на разговор между Вълчан Вълчанов, експерт в Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание на България, и председателя на БТПП Цветан Симеонов.

Обсъдено бе, че съществува потенциал за разширяване на търговско-икономическите връзки, имайки предвид броя на дружествата с ирански капитал и представителствата на ирански фирми, действащи в България. По данни на Агенция по вписванията със 100% иранско участие са 8 от компаниите, 16 – са смесени фирми и 14 - търговски представителства. Съдействие за развитие на бизнеса им в страната оказва и Ирано-Българска Бизнес Асоциация.

ИББА посети "Селур Фарма" ЕООД

от .

selur pharmaПредседателят на Ирано-Българска Бизнес Асоциация Саид Хадеи посети производствената база на "Селур Фарма" ЕООД в град Разград. В посещението участваще и Александър Александров, който е член на УС на асоциацията.

Предприятието „Селур Фарма” ЕООД е създадено през 2007 година, като резултат от реализирането на научно-изследователски проект, целящ прилагането на най-новите постижения на науката в областта на пробиотиците и синбиотиците.

Среща на Клуба на смесените и чуждестранни палати в България

от .

klub smeseni palati iranВ БТПП се проведе традиционната среща на Клуба на смесените и чуждестранни палати в България, на която домакин бе Българо–румънската търговско–промишлена палата със седалище Русе. Събитието бе официално открито от председателя на БТПП  Цветан Симеонов. Той представи и резултатите от Третия Европейски парламент на предприятията, в който БТПП участва с делегация от 18 представители на бизнеса.  По оценка на председателя на БТПП, проблемите на българския бизес съвпадат с проблемите на европейския бизнес - бюрокрация, труден достъп до кредитиране и международни пазари.

В Стара Загора бяха представени възможностите за бизнес с Иран

от .

iran-biznes-sreshta-stara-zagora-01Възможностите за търговско и икономическо сътрудничество с Иран бяха представени в Търговско-промишлена палата - Стара Загора. В срещата участваха председателят на Палатата Олег Стоилов, президентът на Ирано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) Саид Хадеи, членовете на ръководството - Амир Хадеи и Александър Александров и представители на над 20 фирми от Стара Загора.

България и Иран са имали много добри търговски връзки в продължение на повече от 100 години, които от известно време са прекъснати, но потенциалът е голям и трябва да бъде развиван, заяви Саид Хадеи.

Предстояща бизнес среща в Стара Загора

от .

ibba-stzДоговореност за партньорство между Търговско-Промишлена Палата - Стара Загора и Ирано-Българска Бизнес Асоциация беше подписана по време на двустранна среща между ръководството на двете организации. Целта е да се подобрят бизнес контактите между предприемачи от двете държави.

Бизнесът на Стара Загора и възможностите за търговско-икономическо сътрудничество с Иран, ще бъдат представени по време на среща, която ще се проведе в залата на Палатата на 15 април от 14:00часа. Това е първата конкретна инициатива след срещата между председателя на ТПП - Стара Загора Олег Стоилов и президента на ИББА Саид Хадеи.

Честит Норуз!

от .

haft-sin480Екипът на Ирано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) поздравява всички свои членове, партньори и приятели по случай настъпването на астрономическата пролет и иранската Нова година - Норуз!

Норуз е първият ден от пролетта и началото на новата година в традиционния ирански календар. Празнува се в деня на астрономическото равноденствие, което обикновено е на 21 март.

Партньорство между ИББА и "Лекари без граници"

от .

3462255 msf 640x280Ирано-Българска Бизнес Асоциация партнира успешно на международната хуманитарна организация "Лекари без граници" (Médecins Sans Frontières, MSF) за мисията им в България.

Недостигът на преводачи, които да съпровождат медиците от организацията в работата им с пациентите в България се оказва немалък проблем.

Към този момент, ИББА е предоставила на MSF двама преводачи, които да улеснят комуникацията между специалистите и пациентите.

Планирано посещение в Ислямска република Иран

от .

Tehran Iran 1Ирано-Българска Бизнес Асоциация със съдействието на Иранската Търговско Промишлена Палата на Индустрията и Мините, планират посещение на заинтересовани български фирми (производители, търговци, представители на чуждестранни дружества) в Ислямска република Иран. Момента на посещение е избран с цел българската делегация да има възможност за директен контакт със свои ирански колеги.

Нови възможности за развитие в търговско-икономическите отношения с Иран

от .

1337476 origПредседателят на Ирано-Българската Бизнес Асоциация Саид Хадеи се срещна с председателя на Българска Търговско-Промишлена Палата Цветан Симеонов.

Бяха обсъдени възможностите за търговско-икономическо сътрудничество между Република България и Ислямска република Иран в контекста на президентските избори в Иран.

Търговията между Иран и България често е опосредена

от .

s.hПредседателят на Българска Търговскo-Промишлена Палата Цветан Симеонов се срещна с председателя на Ирано-Българска Бизнес Асоциация Саид Хадеи. От няколко месеца г-н Хадеи официално представлява Иранската Палата на Търговията, Промишлеността и Мините в  България.

Ирански компании, обявени за приватизация

от .

Irans.Oil.Kharg.006Ирано-Българска Бизнес Асоциация представя на вашето внимание списък с ирански компании, обявени за приватизация.

В списъка ще намерите само най-основна информация за компаниите. В случай, че имате въпроси или някое конкретно дружество ви интересува, не се колебайте да се свържете с нашия екип.

Списък във формат PDF:

pdf

За нас

Ирано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) е сдружение за осъществяване на дейност с нестопанска цел в областта на опазването, развитието и популяризирането на материалната и духовна култура, традициите, практиките, обредите, социалните групи, бизнес средите и обединенията, както и на добрите регионални и международни практики, опит...

Повече

Галерия

Дейности

world flags sphereИрано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) е член на Клуба на Смесените и Чуждестранните Палати в България, към Българска Търговско-Промишлена Палата (БТПП), и участва активно в организираните от него събития и работни срещи.

Повече