Бизнес мисия на Търговско-промишлена палата – Стара Загора посети Иран

от .

IMG 4230Бизнес делегация, организирана от Търговско-промишлена палата Стара Загора посети провинция Лорестан, Ислямска република Иран, в периода 9-12 юни 2017 г. Посещението беше по покана на ръководството на Палатата на търговията, промишлеността, мините и земеделието на провинция Лорестан (2 мил. жители) и се реализира с активното съдействие на българското посолство в Техеран. В посещението участва и Саид Хадеи, председател на Ирано-Българската Бизнес Асоциация, който допринесе много за успеха на мисията.

Най-важният елемент на посещението беше конференция на тема Развитие на икономическото сътрудничество между провинция Лорестан и България. Тя се проведе в град Хорамабад (над 600 хил. жители) , административен център на провинцията, в сградата на Лорестанската палата. От иранска страна в конференцията участваха г-н Хоушанг Базванд (Houshang Bazvand), губернатор на провинция Лорестан, г-н Хосейн Салехварзи (Hossein Salehvarzi), президент на Лорестанската палата, представители на иранското външно минстерство, на местната власт и много бизмесмени от провинцията.

От българска страна освен членовете на бизнес делегацията активно участие в работата на конференцията взеха българският посланик в Техеран Христо Полендаков и Цветан Алексов, ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), които бяха неотлъчно с българската делегация през цялото време на посещението.

Преди форума българската група се срещна с губернатора на провинция Лорестан, който декларира пълна подкрепа на неговата администрация за развитието на двустранните отношения. На конференцията бяха представени икономическият, търговският и инвестиционният потенциал на провинция Лорестан, на България и на Старозагорска област. Посланик Полендаков представи състоянието и възможностите за развитие на българо-иранските отношения и съдействието, което може да получи бизнесът от посолството и СТИВ. Последва представяне на членовете на българска делегация, към които беше проявен сериозен интерес. Това се потвърди и на последвалите двустранни срещи.

На финала на мисията в Иран българската група имаше удоволствието да участва в импровизирана работна вечеря със служители от българското посолство в Техеран, най-голямото в Азия, където, на „българска територия“, в чудесна атмосфера бяха обсъдени резултатите от посещението и се набелязаха следващи стъпки за развитие на постигнатото. Посланик Полендаков даде висока оценка на мисията и отново акцентира върху големия потенциал за развитие на българо-иранските търговско-икономически отношения и възможностите пред българския бизнес. Изключителната активност на посолството ни в Техеран съдейства всестранно за реализирането на този потенциал. За това ще помогне много предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, при което нашето посолството ще играе важна роля сред европейските посолства в Иран. По лична инициатива на г-н Полендаков и г-н Алексов е в процес на създаване Ирано-Българска търговска палата.

За нас

Ирано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) е сдружение за осъществяване на дейност с нестопанска цел в областта на опазването, развитието и популяризирането на материалната и духовна култура, традициите, практиките, обредите, социалните групи, бизнес средите и обединенията, както и на добрите регионални и международни практики, опит...

Повече

Галерия

Дейности

world flags sphereИрано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) е член на Клуба на Смесените и Чуждестранните Палати в България, към Българска Търговско-Промишлена Палата (БТПП), и участва активно в организираните от него събития и работни срещи.

Повече