Иранският външен министър пристигна в София

от .

mr zarif bulgaria sofiaМинистърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф пристигна тази вечер в София. Той беше посрещнат от представители на иранското посолство в България и български служебни лица.

По време на еднодневната си визита, той проведе срещи с премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева, председателя на парламента, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев и други. Първият дипломат на Техеран обсъди с тях теми като икономическото сътрудничество, възможностите за по-интензивна търговия и ситуацията в Близкия изток.

mohamad javad zarif bulgaria

Според пресслужбата на Министерския съвет Борисов е обсъдил с иранския първи дипломат възможностите за задълбочаване на икономическите отношения между двете страни и обстановката в Близкия изток. На среща си двамата са отбелязали, че активизирането на политическия диалог през последните две години благоприятства развитието на контактите между бизнес организациите в България и Иран и са приветствали организирания двустранен бизнес форум днес в София.

Министър-председателят е запознал подробно външния министър с проектите за изграждане на пътна, железопътна, газова и дигитална инфраструктура на Балканите и е отбелязал, че това е едно от най-важните условия за развитие на държавите и икономиките в този регион. "Коридорите дават възможност за връзки, търговия, бизнес, туризъм между Европа и Азия", е посочил Борисов, но е изтъкнал необходимостта от мир и стабилност, за да бъде реализиран потенциалът на възможностите.

В рамките на посещението на г-н Зариф в България, Посолството на Ислямска република Иран и Ирано-Българска Бизнес Асоциация организираха съвместно българо-ирански бизнес форум, на който присъстваха представители на бизнеса от двете държави.

 

bulgaria iran mr zarif

За нас

Ирано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) е сдружение за осъществяване на дейност с нестопанска цел в областта на опазването, развитието и популяризирането на материалната и духовна култура, традициите, практиките, обредите, социалните групи, бизнес средите и обединенията, както и на добрите регионални и международни практики, опит...

Повече

Галерия

Дейности

world flags sphereИрано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) е член на Клуба на Смесените и Чуждестранните Палати в България, към Българска Търговско-Промишлена Палата (БТПП), и участва активно в организираните от него събития и работни срещи.

Повече