Министър Караниколов: Tърговията между България и Иран отчита увеличение

от .

irbg business form iran tehran karanikolovСъществуват значителни възможности за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество с Иран. Вярвам, че все повече ирански компании ще се възползват от предимствата на България като дестинация за бизнес и инвестиции. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Ирано-български бизнес форум, който се проведе в Техеран, при засилен интерес от над 150 ирански фирми.

Министър Караниколов изтъкна, че форумът дава отлична възможност за представяне на предимствата и качествата на продуктите, производствените технологии и ноу-хау използвани в двете страни. „Обръщам се към българските фирми с призив да се възползват пълноценно от предоставената им възможност и да проведат деловите си срещи, обсъждайки съвместни дейности в търговията и сътрудничеството“, подчерта Караниколов. Той добави, че иранският пазар е ключов със своето стратегическо разположение между Близкия изток, Централна и Южна Азия и население над 80 милиона жители.

„През 2017 г. търговия между България и Иран отчита стойност от 117.4 млн.щ.д., което е увеличение от над 14% спрямо 2016 г. Вносът от Иран също отбеляза увеличение от 112,3%, което е 58.6 млн. щ.д. Докато износът на България за Иран за 2017 г. възлиза на 58.8 млн.щ.д.“, заяви Караниколов. Той допълни, че страната ни е готова да окаже подкрепа на иранските фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, осигуряващи висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката.

Икономическият министър подчерта, че България има потенциал да привлече ирански инвестиции и да предостави благоприятни възможности за дейности в редица области като информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм. „Двете държави са в постоянен процес на изграждане и надграждане на договорно-правната база във всички сфери от взаимен интерес, особено в търговско-икономическата“, допълни Караниколов.

investment bulgaria iran tehran bg ir


По време на визитата министър Караниколов проведе срещи на високо равнище с Есхак Джахангири, първи вицепрезидент на Ислямска Република Иран, Аббас Ахунди, министър на пътищата и градоустройството, Масуд Карбасиян, министър на икономиката и финансите и Бижан Намдар Зангене, министър на петрола. По време на срещите бяха подчертани добрите взаимоотношения между двете страни и потенциалът за развитие на търговско-икономическите взаимоотношения, както и провеждането на първото заседание на съвместната комисия за насърчаване на инвестициите.

 

 

За нас

Ирано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) е сдружение за осъществяване на дейност с нестопанска цел в областта на опазването, развитието и популяризирането на материалната и духовна култура, традициите, практиките, обредите, социалните групи, бизнес средите и обединенията, както и на добрите регионални и международни практики, опит...

Повече

Галерия

Дейности

world flags sphereИрано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) е член на Клуба на Смесените и Чуждестранните Палати в България, към Българска Търговско-Промишлена Палата (БТПП), и участва активно в организираните от него събития и работни срещи.

Повече